Hovago's & Houwaert's Boxers

Officially FCI registered kennel since 1988               Kees & Kamila van Gorp tel: + 31 6 547 165 56

Socialisering is broodnodig!

Als fokkers willen wij ons op een zéér belangrijk front onderscheiden van andere fokkers. Natuurlijk is het fokken van een mooie en gezonde hond ook voor ons zeer belangrijk. We fokken daarom ook met streng en goed gecontroleerde dieren. Zo proberen we hart en heupafwijkingen binnen het ras te reduceren. Echter vinden wij ook dat gezondheid en vooral het zeer jong overlijden aan kanker de nodige aandacht binnen het ras verdient.

Naast gezondheid en uiterlijk selecties in de voorbereidingen van een dekking te maken gaan we een stap verder als de pups geboren zijn. Pups worden in de neonatale fase van het leven geboren. Hiermee wordt onder andere bedoeld dat de zintuigen nog niet zijn ontwikkeld. Voor degene die het niet weten; pups worden doof en blind geboren. Dit is dus NORMAAL. Na ongeveer 2 weken zijn de oogjes open en kunnen de pups horen. Hun neus kunnen pups meteen na de geboorte gebruiken. Hun neus en hun motivatie om de voedselbron (tepels) te vinden maakt dat de pups overleven. De natuur heeft dit geboren worden in de neonatale fase dus perfect geregeld. In deze fase moeten we als fokkers een aantal dingen doen.

  • Allereerst de moeder rust geven en haar pups rustig laten verzorgen. Dus niet te veel of geen vreemde mensen erbij.
  • Pups moeten op voldoende warme plek zijn.
  • Pups moeten in contact komen met de geur van mensen. De fokker moet de pup dus regelmatig oppakken en bij de voedselbron brengen. Mensengeur is dan iets positiefs.

Nadat pups zien gaan ze op verkenning uit. Allereerst in de werpkist, dan in de werpruimte en vervolgens buiten de werpruimte. Al in de vertrouwde werpruimte maken pups langzaamaan contact en kennis met nieuwe prikkels. Vreemde geluiden, ofwel akoestische prikkels en natuurlijk ook met optische prikkels ofwel prikkels die met het oog worden waargenomen. Een goede fokker kent al zijn pups en zal ook individueel de pups aan de eerder omschreven prikkels blootstellen. Wij houden er een nestboek op na en begeleiden samen met een aantal MBO stagiaires dierenverzorging en een aantal eigenaren, een mooi schema . Als de pups rijp genoeg zijn nemen we ze een voor een vaak met al de kopers mee naar het bos, vaak de eerste autorit voor de pups en een bijzonder moment voor de toekomstige kopers. Een week later als de kopers weer komen wordt er met de trein een rit gemaakt. Een korte rit maar de indrukken op het station zijn enorm. Iedere pup verwerkt de prikkels op zijn eigen manier. Weer een week later wordt er naar een kinderboerderij gegaan. Hier maken de pups kennis met allerlei dieren, geiten, schapen, kippen, vogels, paarden, ezels, lama’s enz. enz. Ieder beest reageert anders op een dergelijk klein vreemd wezentje als een pup. Natuurlijk houden we de pups goed in de gaten zodat er niets gebeurd. Zeker boxerpups zijn altijd in voor spelen.

U moet zich voorstellen dat er in een nest een hele dominante pup zit. U koopt als jong gezin dit pupje en de pup groeit uit tot de leider van het gezin. Of een echte africhter wenst een pupje voor de sport en krijgt een pup die bijna in slaap valt als hij een prooi ziet.  Natuurlijk zijn dit extreme voorbeelden, maar voor u als koper kost het niets meer om een zo goed mogelijk geselecteerde pup te kopen. Vergeet dat kleur en geslacht minder van belang zijn dan het soort pupje wat u hebt. Aan veel wit of weinig wit raakt u snel gewend. Aan een niet passende pup kunt u 10 tot 15 jaar ellende beleven! Kies een pup samen met de fokker met de grootst mogelijke zorg.

Vergeet nooit eerlijk te vragen naar uitslagen van de ouderdieren. Wij plaatsen het liefst alle uitslagen op de site. Ter verduidelijking; voor u besluit ergens een pup te kopen dient u goed te informeren naar de hieronder vermelde zaken.

  • Vraag of de ouderdieren HD A, HD B of soms acceptabel in onze visie HD C hebben
  • Vraag of ze gecontroleerd zijn op  PRA cataract
  • Vraag of ze gecontroleerd zijn op hun hart en of ze een officieel uitslag 0 of 1 hebben
  • Vraag of ze op uiterlijk gecontroleerd zijn.
  • Vraag of u regelmatig mag gaan kijken naar de pups en de moederhond.
  • Kijk of de fokker voldoende aan socialisering doet.  Alle mooie verhalen van fokkers die de pups ergens in een schuur of kennel hebben liggen en waar verder niets mee gebeurd moet u goed ter discussie nemen. Een pup mag gerust in een kennel geboren worden en hier in opgroeien maar ben er van overtuigd dat de pup ook zaken als hierboven omschreven leert kennen.
  • Koop nooit te impulsief een pup!